Bakgrund

Hela historien bakom SWEBBQ började på en krog i Whistler / Kanada sommaren 2013. Mitt intresse för BBQ hade ägt rum hela sommaren och min stora dröm var att få åka till ”meckat” av Texas BBQ – Austin i Texas.

På krogen i Whistler/Kanada sitter jag och min käreste och äter lite mat efter en galen downhilldag i Whistlers Bike Park. I baren på denna krog träffar vi en trevlig snubbe som vi börjar prata med. Det visar sig att han är en kille som åkt till Whistler för att marknadsföra ett cykelmärke. Efter en tids cykeldiskussioner så landar vi i dialogen ”var bor du?”.

Det visar sig att han bor i AUSTIN TEXAS!! Jag får ett lyckorus och ser här min infart i BBQ-meckat.. Vi pratar lite BBQ en stund, dricker mer öl och till slut så bokar jag en resa i min iPhone – samtidigt som han bjuder in mig till sitt hem i Austin, som jag då responderar med ”perfekt, jag kommer 9 sep”.

Landar i Austin Texas efter åtskilliga mellanlandningar och krångel med Airport Security.. Höll på att missa flyget från NY till Austin, hade 35 sekunder till godo när jag kom till gaten. Väl i Austin så huserar jag en natt hemma hos den här figuren jag krokade upp med i Kanada, sedan beger jag mig ut på obruten mark i Austin TX. Mitt mål är att hitta det ultimata sättet att göra BBQ. Jag reser runt Austin med omnejd, äter köttstycke efter köttstycke.

Efter ett par dagar börjar min mage säga ifrån och jag får helt enkelt övergå till Texmex som faktiskt innehåller lite grönsaker – åt VANSINNIGT bra texmex, likväl som jag blev vansinnigt inspirerad av all BBQ så var Texmexmaten oerhört inspirerande. Hängde en dag med ett gäng mexikaner som kämpade i sina foodtrucks och levererade sanslösa tacos med allestädes fyllningar som smakade gudagåva. Lärde mig MASSOR!

Dagen efter min texmex-temadag så promenerar jag längs East Ceasar Chavez Street i utkanten av Austin så känner jag lukten…

Lukten som inte går att misstaga – det luktade BBQ igen. Jag följde lukten och hittade ett litet nystartat ställe inne på en innergård bakom några hus, där stod Bill Kerlin. Han gjorde den bästa BBQ:n jag någonsin ätit, det var PERFEKT Brisket, PERFEKTA ribs.. Han och hans fru från Puerto Rico hade startat ett nytt ställe samma vecka som jag var där, jag var deras 10:e kund. Hängde med honom en hel dag och han lärde mig ALLT om BBQ, alla tricks, alla temperaturer, alla tips och tricks hur man lyckas med det bästa resultatet. Det här är Bill:

Bill

Efter att ha spenderat åtskilliga timmar i Bill Kerlin´s BBQ-spot så gick jag till mitt rum som jag hade hyrt och funderade på hur jag skall kunna ”importera” det här konceptet till Sverige. Min drivmotor var att lyckas få folk att äta BBQ på riktigt, som det ska vara. Inte kokta ribs som sedan slängs på en gasolgrill för att elda upp den sockerdränkta såsen man köpt på matbutiken på hörnet.

Austin är känt för att leverera BBQ på ett minimalistiskt sätt, allt handlar om rätt temperatur, rätt rökmängd, rätt mörhet på köttet – så det är oerhört stort fokus på själva tillagningen snarare än kryddningen.

Min Texasresa kan jag berätta om i timmar, jag åkte ride along med Austin Police, var på ölfestival, var på hantverksutställning, paddlade kajak, cyklade mountainbike, sköt AK47 och dansade line dance. Ring mig så berättar jag mer!

Väl hemma så insåg jag att jag måste göra något av det jag lärt mig under min resa.. Hur skall jag förmedla det här till människor i min närhet? Hur ska jag dela det jag upplevt?

Det hela landade i att jag började bygga mina egna BBQ-smokers i mina föräldrars garage. Det slipades, sågades och borrades i över 3 veckor förrän jag till slut hade en prototyp framtagen.

Både min mamma och pappa var högst engagerade. När vi stod där en söndag och skulle för första gången tillreda mat på något jag själv byggt med mina händer. Mamma slängde ihop en rub med hennes överjordiska förmåga att höfta fram gudagåvor.

Vi åkte till Viksjöslaktarn i Järfälla och köpte ett par kamben som vi rubbade omsorgsfullt med mammas rub. Riggade vår nybyggda smoker med rökved från min farbrors äppelträd och lade i våra ribs och väntade tålmodigt i 4 timmar enligt Bill´s rekommendation. Efter 4 timmar folierade vi våra ribs, hällde på lite öl & äppeljuice och lade tillbaka den i smokern för att köra ytterligare 30 minuter.

Vi tog fram ribsen och packade upp dem, nervöst öppnade vi foliepaketet och smakade på våra första ribs – rökta i vår egna smoker.

Det var fan det bästa jag någonsin smakat! Rätt tuggmotstånd, rätt rökmängd, rätta minamalistiska kryddning bestående av pimento, ingefära, salt och peppar. Vi skrattade och åt upp fyra hela kamben ståendes över köksbänken helt förtrollade av resultatet.

I den stunden insåg vi att sådana här manicker måste vi dela med oss av.. Helgen efter spenderade jag och min flickvän timmar i mina föräldrars garage och byggde en till smoker enligt samma princip som den första jag byggt. Vi rökte pulled pork med enastående resultat och insåg här att vi skapat något som varje matentusiast vill ha på sin altan.

Tillbaka hos Viksjöslaktarn fick vi kontakt med Magnus Rydberg som är en av grundarna till denna kötthandlare i Viksjö/Järfälla. Vi berättade om vår skapelse och hur den behandlar köttstycken med precision, omtanke och skicklighet – visade en bild på den och berättade om hur den fungerade. Inledningsvis uppfattades Magnus som lite skeptisk, sedan sade han ”vi kör en BBQ här utanför – du demonstrerar dina smokers med vårt kött”.

Blev givetvis överlycklig men insåg plötsligt – vad har vi gett oss in på? Ska vi plötsligt ”go public” med vår galna idé? Hur fan ska det här gå?!

Självklart började tankarna direkt snurra. Hur ska vi gå tillväga? Vad ska vi servera? Hur skall vi få er att förstå vad det är vi brinner för?

Tog kontakt med vårt stammisbageri Du Bon Pain hemma i Solna och frågade ifall de kunde hjälpa oss med bröd att servera Pulled Pork i..  De svarade mig blixtsnabbt med brinnande engagemang – och det visade sig (på något märkligt vis) att de hade förstått precis hur jag hade tänkt mig..

Jag och Magnus på Viksjöslaktarn hade bokat fredagen den 22 november för att demonstrera våra smokers. Tanken var att vi skulle ha fyra smokers framme för demonstration och försäljning.

Nu kommer en bekännelse..

På onsdagen, två dagar innan den 22 november, hade jag bara två helt klara smokers.

Ringde i panik min vän Christian Miranda..

”Hej Christian, jag sitter i klistret, jag har börjat bygga BBQ-smokers och jag har underskattat min egen förmåga.. kan du hjälpa mig?”

Hans svar var kort och koncist.. ”Lätt, var skall jag vara och när?”

Jag och Christian stod i mina föräldrars garage från kl 1630 till 0630 natten innan vi skulle göra vår första demonstration – och färdigställde ytterligare två smokers. Samtidigt låg 7 kg fläskkarré i en annan smoker för att kunna serveras vid vår demonstration hos Viksjöslaktarn dagen efter.

Kl 0730, väl på plats hos viksjöslaktarn, monterade vi ihop de två sista skapelserna efter en hel del kapande och slipande under natten.

I tillredningsköket hos Viksjöslaktarn halkade vi in och började preparera ribs. De hade tagit hem 40 kamben till oss att demonstrera för deras kunder. Vi putsade och rubbade dessa i vårt anletes svett för att hinna leverera dem till Viksjöslaktarns kunder i rätt tid.

Vi lyckades tajma allt smärtfritt.. Alla kunder fick smaka på sagolika ribs och magiska Pulled Pork Sliders i Du Bon Pain´s fantastiska bröd..

Vi fick stående ovationer från alla Viksjöslaktarns kunder och även deras egen personal.

Tack!